niedziela, 21 czerwca 2015

Kruche ciasto z truskawkami i pianką.

Zdradzę Wam dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych ciast z owocami. W lecie robię je z truskawkami a w zimie/jesień z brzoskwiniami w puszcze.
Co jest nam potrzebne do ciasta:
2 szklanki mąki,
250g masła, 
4 lub 5 żółtek,
4 łyżki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na pianę:
4 lub 5 białek (zależy od ilości użytych jajek),
szczypta soli (do ubijania),
1/2 szklanki cukru,
opakowanie budyniu waniliowego.
Dodatkowo jeszcze jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy owoców w naszym przypadku są nimi truskawki mogą być świeże lub mrożone.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę (jak mi się śpieszy to wkładam do zamrażarki na mniej). Po upływie czasu wyciągamy ciasto, dzielimy na 2 równe porcje. Jedną wkładamy do zamrażalnika drugą rozwałkowujemy i wykładamy spód blaszki, ja nakłuwam jeszcze lekko widelcem ciasto. Podpiekamy je przez około 15 minut w 180 stopniach (pieczenie góra-duł).
Kiedy ciasto się podpieka w tym czasie przygotowujemy piankę.
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę, następnie powoli dodajemy cukier nadal ubijając. Na sam koniec wsypujemy budyń i mieszamy aż się połączy w jedną masę. 
Gotową piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na niej układamy owoce i ścieramy na tarce (duże oczka) wyciągniętą z zamrażarki drugą czes ciasta. Pieczemy przez około 30-40 minut w 180 stopniach.
Info dodatkowe:
Blaszka o wymiarach 24x24cm wyłożona natłuszczonym papierem. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie, spróbuje zrobić w tym tygodniu ;) zapraszam do siebie na truskawkowe i nie tylko inspiracje co-dzis-zgotowac.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż głupio przyznać ale nigdy nie słyszałam ani nie robiłam pianki zmieszanej z białek i budyniu,
    a też kulinarno-pielęgnacyjnie bloguje...:) Wygląda bardzo smacznie, 'letnio', coś pomiędzy bezą a budyniem..
    A próbowałaś z innymi rodzajami budyniu, np. czekoladowym?
    A i zapraszam do siebie:)
    http://soapmarmalade.blogspot.com/2015/06/ciasto-big-pink-big-pink-cake-recepie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, jasne że można z innym budyniem :) niekiedy robię ze śmietankowym jak brak waniliowego pod ręką. Myślę, że smak budyniu można dobrać w zależności od owoców użytych.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...