wtorek, 8 września 2015

Ciasteczka owsiane. Łatwo, szybko i przyjemnie.

Jeśli jesteście małymi łakomczuchami i chcecie zjeść coś pysznego do kawy ale własnego wypieku, to będzie idealny przepis.
Nie jestem fanem skomplikowanych dań, można wyczarować coś szybko, łatwo i przyjemnie więc podzielę się z wami tym co lubię.
Do dzieła!

Składniki:
225g masła - które ma temperaturę pokojową,
220g brązowego cukru ( jedna pełna szklanka, ale ja nie lubię bardzo słodkiego więc jeśli chcecie to można więcej),
2 jajka,
laska wanilii,
190g (1,5 szklanki) mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao,
1/2 łyżeczki soli,
245g (3 szklanki) płatków owsianych,
Wykonanie: 
Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy jajka, wanilie i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę połączoną z kakao, solą i sodą,  ponownie wymieszamy. Na końcu wrzucamy płatki owiane i łączymy wszystkie składniki razem. Masa wyjdzie bardzo gęsta. Ciasteczka formujemy rękami na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy około 13-15 minut w temp. 175 C, aż ciasteczka będą sztywne ale nie spalone ;)
Oczywiści jak lubicie możecie dodać rodzynki lub orzechy.
Po wystygnięciu jeśli jakieś nie zostaną zjedzone, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Ostatnio ciągnie mnie do słodyczy więc aby było jak najbardziej zdrowo sama je przyrządzam i chodź moja kuchnia ma już cztery lata i dużo bym w niej zmieniła, to jedno wiem na pewno najlepiej sprawdza się kuchnia w zabudowie
 Smacznego!!!!

3 komentarze:

  1. Wyglądają całkiem smacznie :) Chyba muszę wypróbować Twojego przepisu!
    Też używam do różnych wypieków tego kakaa, jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio kupiłam laskę wanilii i zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Już wiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Życzę sobie takie jak przybędziecie na kawę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...