środa, 31 sierpnia 2016

Arbuzowy zawrót głowy. Koktajl na 3 sposoby.

 

Arbuz to owoc, który często jest niedoceniany, kojarzony przede wszystkim z tym, że zawiera bardzo dużo wody. Uwielbiamy go spożywać podczas upalnych dni. Jednak ten duży, okrągły gagatek kryje w sobie coś więcej niż tylko pyszne czerwone wnętrze. Arbuz zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się i hamują proces tworzenia się komórek nowotworowych.


Dzisiaj zdradzę wam przepis na trzy koktajle, gdzie główną rolę odgrywa właśnie arbuz. 


Orzeźwiający koktajl z arbuza i cytryny.

Co potrzebujemy:
- połowę średniej wielkości arbuza,
- 1/2 cytryny
- kilka listków mięty,
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie, do smaku można bez)

Sposób przygotowania:
Połowę arbuza obieramy ze skóry i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy na kawałki, wkładamy do miksera dodajemy sok z połowy cytryny, miętę i cukier puder, jeśli lubicie troszkę słodkości. Wszytko razem miksujemy. Najlepiej smakuje schłodzony, co sama przetestowałam.

Koktajl owocowy z arbuzem, bananem i gruszką.

Co potrzebujemy:
- połowę średniej wielkości arbuza,
- 1 dojrzały banan,
- 1 dojrzała gruszka,

Sposób przygotowania:
Arbuza przygotowujemy tak jak poprzednio, obierając go ze skóry, usuwając pestki i krojąc na małe kawałki. Banany i gruszki również obieramy, a z tych ostatnich wycinamy gniazda.  Wszystkie owoce wkładamy do miksera i dokładnie miksujemy.


Koktajl arbuzowo - truskawkowy z miętową nutą.

Co potrzebujemy:
- połowę średniej wielkości arbuza,
- 0,5 kg truskawek (najlepiej mrożonych),
- kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:
Połowę arbuza obieramy ze skóry i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy na kawałki, wkładamy do miksera wraz z truskawkami i miętą. Wszystko miksujemy, rozlewamy do szklanek i szybko pijemy, zanim inni domownicy się dobiorą do niego. Ten koktajl mój Jasio uwielbia, szczególnie gdy podaje mu go w butelce ze słomką.

Jeśli chcemy być piękni i młodzi (a zapewne chcemy) to zapraszam na arbuzowy zawrót głowy w moim wydaniu. Do dzieła! MNIAM...



4 komentarze:

  1. Świetne pomysły na kokotajle ;) keszcze takich nie piłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to coś dla mnie 😉 nie wiedziałam,że ma takie właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszności. Pędzę jutro po arbuza.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...