wtorek, 18 października 2016

Jak zrobić chlebek bananowy, czyli bananowy zawrót głowy.

Jak zrobić chlebek bananowy

Banan to jeden z najbardziej ulubionych owoców naszych dzieci, a z pewnością moich. Wprowadzany jako jeden z pierwszych w rozszerzającej się diecie malucha zadomawia się w naszym domu na stałe. Prawdziwy must have każdego rodzinnego domu.


Banan jak wiadomo, nie jest jabłkiem (dość oczywiste spostrzeżenie) i nie będzie długo leżakował, jeśli akurat jest chwilowy spadek popytu na niego w naszym domu. Szybko dojrzewa (ja właśnie takie uwielbiam....), a potem przejrzewa. I co wtedy? Szkoda marnować jedzenie, bo naprawdę dużo wyrzucamy po prostu do śmieci, a to są nasze pieniądze, które większości z nas z nieba nie spadają (niestety).

Dlatego, jeśli akurat macie u siebie w domu takie dojrzałe lub przejrzałe banany i nie chcecie je znów na szybko zjadać, bo ich godziny zostały już policzone to możecie coś upiec! Spokojnie, to nie będzie nic skomplikowanego, ja lubię proste przepisy do tego nie potrzeba nawet miksera.

Składniki potrzebne do przygotowania chlebka bananowego.

- 3-4 bardzo dojrzałe banany (mogą być nawet przejrzałe),
- 75 g masła,
- 1/2 szklanki brązowego cukru (może być zwykły),
- 1 cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki maki pełnoziarnistej (może być też mąka pszenna, również wychodzi pycha),
- opcjonalnie jak ktoś lubi to jedną małą garść nasion chia, ale można bez (zawsze warto przemycić dziecku troszkę Omega3).

Jak zrobić chlebek bananowy.

I tu totalna prościzna. Zacznij od roztopienia masła i schłodzenia do temperatury pokojowej. Kiedy masło jest gotowe, bierzemy sporą miskę i w niej razem z masłem rozgniatamy widelcem obrane wcześniej banany. Następnie należy wmieszać cukier, cukier waniliowy i roztrzepane jajko. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z sodą, solą i nasionami chia. Wszystko mieszamy razem do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do formy 10x20 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, pieczemy 40-50 minut w temp 170 C, ale każdy zna najlepiej swój piekarnik, więc tak do "suchego patyczka".
Smacznego!

Jak zrobić chlebek bananowy





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...