środa, 23 listopada 2016

Zdrowe chipsy - 3 propozycje na przygotowanie pysznej przekąski.

Chipsy, przeważnie kojarzą nam się z ziemniakiem (choć w wielu przypadkach jest to tylko proszek ziemniaczany) usmażony w porządnej porcji oleju. Z dodatków, które możemy w nich znaleźć mogłaby powstać prawdziwa tablica Mendelejewa, bo składników "E" tam nie brakuje.


Ja uwielbiam drobne przekąski, szczególnie kiedy oglądam jakiś ciekawy film, to wtedy odruchowo bym coś pochrupała. Niestety chipsy dostępne w sklepie nie tylko są mało zdrowe, ale także spożywanie ich niekorzystnie wpływa na moje uda, brzuch i inne strategiczne miejsca na moim ciele, gdzie lubi się odłożyć to i owo.
Warto również pokazać dzieciom taką fajną i zdrową przekąskę, by zachęcać je do spożywania jak największej ilości warzyw, bo to przecież samo zdrowie.
Mój Stanisław rozkochał się w chipsach marchewkowych, aż się cały trzęsie, żeby mu dać (jest przy tym niezwykle uroczy). Dlatego mam dla Was trzy propozycje zdrowych chipsów i mam nadzieję, że coś wpasuje się w Wasze gusta i kubki smakowe. 


Chipsy marchewkowe.

Składniki do przygotowania chipsów marchewkowych:
- marchewka (ilość zależy od Was),
- oliwa z oliwek,
- zioła prowansalskie (ale możecie przyprawić jak chcecie, ja je używam, bo to są moje ulubione),
- papier do pieczenia. 

Na blaszce wyłożonej papierem rozkładamy cieniutko obraną i pokrojoną marchewkę, którą wcześniej przyprawiliśmy i polaliśmy oliwą. Pieczemy 150-180 C przez 10-15 minut.


Chipsy z buraka.

Składniki do przygotowania chipsów z buraka:
- burak (dowolna ilość, według Waszych zapotrzebowań),
- oliwa z oliwek,
- sól i troszkę pieprzu (można też tym, co się lubi),
- papier do pieczenia. 

Buraka obieramy, kroimy w cieniutkie plastry, przyprawiamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 150 - 180 C przez 10-15 minut.


Chipsy z batatów.

Składniki do przygotowania chipsów z batatów:
- batat (dowolna ilość, sami zdecydujcie),
- oliwa z oliwek,
- ja użyłam moich ulubionych ziół prowansalskich, bo jestem ich fanem,
- papier do pieczenia.

Sposób przygotowania taki sam jak wyżej. Obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki, polewamy oliwą i przyprawiamy. Następnie umieszczamy plasterki na blaszce i pieczemy. Piekarnik 150-180 C przez 10-15 minut.

To takie proste i smaczne, że szkoda nie spróbować. Idealne rozwiązanie na nocne napady małego gołda lub na typowe zachcianki.

Zapraszam Was również TU, gdzie możecie poznać przepis na zdrowe frytki! 


2 komentarze:

  1. Wypróbuję chipsy z batata - ostatnio zastanawiałam się, co jeszcze mogę z nim robić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam jeszcze z niego frytki, też z piekarnika :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...