wtorek, 6 lutego 2018

Domowe pączki z dżemem - przepis.

Domowe pączki z dżemem - przepis.

Pączki, pączusie, pączuszki.... Ponadczasowy smakołyk, który ma też swoje własne święto, czyli tłusty czwartek. W ten jeden dzień w roku możemy je jeść bez wyrzutów sumienia, są kaloryczne, ale bardzo smaczne. Dlatego najlepiej zrobić je samemu, by wiedzieć co kryją w środku.


Dziś mam dla was przepis na domowe pączki! Tak wiem, nie zaskoczyłam was specjalnie, jednak jeśli chociaż raz je zrobicie, to na pewno nie będzie to ostatni raz.

Składniki potrzebne do przygotowania pączków:

4 jajka,
50 gram drożdży,
1,5 szklanki mleka,
1 kg mąki,
1 szklanka cukru,
50 gram spirytusu,
cukier waniliowy,
100 gram masła,
0,5 łyżeczki soli.

Nadzienie: marmolada/dżem
Tłuszcz masło klarowane lub olej - do smażenia.

Jak zrobić domowe pączki? Bardzo prosto! Poniżej przepis.

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 
Drożdże należy pokruszyć z 1/3 szklanki cukru. Jak się rozcieńczą, to wtedy wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze wymieszać. Dodać 4 łyżki stołowe mąki i znów zamieszać. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (najlepiej jak podwoi swoja objętość).

Ciasto: 
Suche produkty połączyć. Czyli ¾ kilograma mąki (reszta, która nam został po przygotowaniu rozczynu), plus cukier waniliowy, 2/3 szklanki cukru i sól przesiej przez sitko. Następnie dodaj 4 jajka, przygotowany wcześniej rozczyn i zagnieć. Dolej spirytus i dobrze wyrób cisto. Kolejno dolej 0,5 szklanki mleka (jeśli będzie za gęste, dolej jeszcze troszkę). Wyrób, aż ciasto będzie się odklejać od ręki. Na sam koniec połącz ze sklarowanym chłodnym masłem (te 100g) i ugnieć, aż się wchłonie w ciasto. Tak przygotowane, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrośnie, podziel je na małe kulki i poczekaj jeszcze 15 minut, po tym czasie smaż na oleju lub maśle.

Jeśli lubicie pączki z nadzieniem to najlepiej zrobić to za pomocą szprycy cukierniczej, wybierzcie lubiony przez was smak dżemu lub marmolady.

Smacznego!
 
Domowe pączki z dżemem - przepis.

Przepis na domowe pączki
Przepis na domowe pączki

7 komentarzy:

  1. Wyglądają mega apetycznie. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym zastąpić spirytus? Bo przepis super ale tego produktu nie mam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać np. wódkę albo nic :) tylko jak nic nie dodamy to będą po prostu więcej tłuszczu wsiąkać :)

      Usuń
  3. Musze przyznać, że zacne mu wyszły te pączusie, brawa dla męża!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś robiłam pączki własnej roboty, ale napotkałam jeden problem mianowicie pączki przy smażeniu były już dobrze zrumienione, a kiedy je jedliśmy w środku okazały się surowe nie wiem co zrobiłam nie tak, że tak wyszło może jakaś rada od Ciebie ? Pączki nadziewamy po smażeniu, ile pączków Ci wyszło z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pączki Ci wyszły surowe w środku to smażyłaś na za dużym ogniu, czyli olej miał za wysoką temperaturę. Nam wyszło dużo pączków :) nie liczyłam ale mieliśmy nawet na poczęstunek dla sąsiadów :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...