piątek, 17 października 2014

Sernik

Jadąc w odwiedziny, w rodzinne strony zrobiłam ciasto, które jest przez wszystkich uwielbiane, zwie się sernik. Jest, to moje popisowe cisto.
I tak co, by nie być samolubem, zdradzę wam recepturę na te pychotki.

Tajny przepis to:
- 1 kg sera mielonego - i tu konieczny jest zakup sera "Mój ulubiony Wieluń". Uwierzcie mi testowałam już inne i nie wychodzi taki pyszny. Jak nie ma w wiaderkach to kupuje go w mniejszych opakowaniach po 450g, bo można go tez do kanapek używać.
- 15 dag masła
- 1 niepełna szklanka cukru
- duże opakowanie cukru waniliowego
- opakowanie budyniu waniliowego
- starta skórka z 2 cytryn
- 5 lub 6 jajek
- płatki migdałowe
- 1/5 szklanki kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
 
Zaczynamy od przygotowania foremki. Tortownicę 24 cm wypełniamy pergaminem do pieczenia. Ja używam kwadratowej.
I zabieramy się za ciasto!
Białka ubić na sztywno. Masło zmiksować z cukrem (cukrem waniliowym też) i żółtkami. Dodać budyń wraz z proszkiem do pieczenia. Oczywiście, wymieszać to.
Następnie wrzucamy do tego twaróg, potem kaszę mannę i miksujemy. Żeby pięknie pachniało dodajemy startą skórkę z cytryn.
Na końcu delikatnie wmieszać łyżką ubite białka i dodać płatki migdałowe.
Pamiętajmy, że białka jak dodajemy i mieszamy zawsze od dołu do góry łyżką to ,wtedy ciasto jest bardziej napowietrzone i ładnie wyrasta. 
Teraz dane techniczne:
Piekarnik temp. 175'C i pieczemy przez około godzinę.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Ja jeszcze daję na wierzch polewę czekoladową, bo jak się tuczyć, to na całego. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam sernik. Mogłabym jeść cały czas. Kiedyś zrobiłam mini serniczki ze skórką pomarańczową i polewą czekoladową, poezja ;)
    P.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...