środa, 28 września 2016

Murzynek z gruszkami - jak zrobić?

Pachnący, wilgotny, miękki, kakaowy z dodatkiem soczystych gruszek, taki właśnie jest mój murzynek. Kiedy chce sobie poprawić humor, zawsze sięgam po ten przepis. Rabie go regularnie już od trzech lat i zawsze mi się udaje. Dzisiaj zdradzę go wam, abyście też mogli się delektować tym wspaniałym smakiem.


Składniki potrzebne do przygotowania murzynka z gruszkami.

1/2 kostki masła,
1 1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki kakao,
3 łyżki oleju,
5 jajek,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4-5 średnich gruszek (mogą być z kompotu, ale ja używam zawsze świeżych),
1/3 szklanki wody,
1/2 tabliczki czekolady (opcjonalnie do posypania ciasta).

Sposób przygotowania murzynka z gruszkami.

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy i kakao. Następnie wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Wszytko, mieszamy i odstawimy do ostygnięcia.
Kiedy masa już ostygnie, dodajemy (cały czas mieszając) kolejno po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
Do okrągłej formy (może być też prostokątna) o śr. 26 cm przelewamy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane połówki gruszek (bez gniazd nasiennych), możemy je lekko wcisnąć (koniecznie przekrojoną częścią do dołu). Pieczemy w temp. 180 st. ok. 60 minut. Po ostudzeniu możemy posypać wiórkami czekoladowymi.

Wszystkim fanom tego pysznego cista życzę smacznego. 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...