niedziela, 29 października 2017

Prosta zapiekanka ziemniaczana.


Prosta zapiekanka ziemniaczana.

Ta prosta zapiekanka ziemniaczana to danie, które pojawiło się niedawno w naszym menu i podbiło nasze podniebienia. Przyznam szczerze, że dawno przymierzałam się do jej zrobienia, ale zawsze było coś innego i sprawdzonego. Jednak, dla tych wszystkich, którzy jeszcze jej nie próbowali, powiem jedno-warto! Smaczna, szybka i prosta. Dodatkowym plusem jest to, że można dzięki niej wyczyścić lodówkę z pozostałości i to ze smakiem.


Wiecie, że nie lubię zbędnej kombinacji, dlatego właśnie taki jest też mój przepis. Moja zapiekana ziemniaczana znika w całości zaraz po upieczeniu.

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej:


- 6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków (ja lubię te w mundurkach, następnie je obieram),
- 2 pomidory,
- pół cebuli,
- ser (ja uwielbiam parmezan, cena co prawda jest wysoka, ale smak niepowtarzalny), jaki lubicie,
- jajko,
- 4 duże łyżki śmietany 18% ,
- pęczek natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Jak wykonać prostą zapiekankę ziemniaczaną:

Sos:
Jajko, śmietanę, natkę pietruszki, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i 4 łyżki startego sera mieszamy ze sobą, aż do połączenia się składników.

Zapiekanka:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy pierwszą warstwę pokrojonych w grube plastry ziemniaków. Następnie kładziemy pomidory i posypujemy je cebulą. Całość zalewamy częścią sosu. Na to układamy grube pasty ziemniaków. Ja na tym etapie już zakończyłam układanie warstw i polałam ziemniaki resztą sosu, który mi został (ilość warstw, zależy tylko i wyłącznie od was). Wierzch posypałam startym serem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeżeli chcecie, to możecie powtarzać warstwy, aż zdecydujecie, że już wystarczy.

Temperatura:
160 C przez około 25 minut, aż do zrumienienia się sera na piękny brązowany kolor.

Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika rozchodzi się obłędny zapach. Trudno się powstrzymać, by nie rzucić się na nią od razu bez nakładania na talerz. Oczywiście, możecie modyfikować warstwy do woli dodając ulubione składniki. Z doświadczenia podpowiem, że mniej znaczy smaczniej.

Wszystkim wam, życzę smacznego.

Prosta zapiekanka ziemniaczana.

Prosta zapiekanka ziemniaczana.

Prosta zapiekanka ziemniaczana.

Prosta zapiekanka ziemniaczana.




8 komentarzy:

  1. Nie robiłam jeszcze z ziemniaków, ale widząc Twoja stwierdzam, że czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka. U nas zazwyczaj robimy z makaronu ale twoja ziemniaczana także wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Akurat btakowało mi pomysłu na jutrzejszy obiad - więc chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O widzisz jaki fajny przepis, wypróbuję w tym tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż kocha ziemniaki pod każdą postacią, taką zapiekanką byłby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaam! Pamiętam, jak moja Mama kiedyś taką robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze zawsze dodaję jakieś mięsko :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...