sobota, 5 września 2015

Szarlotka tradycyjna przekazywana z dziada pradziada


Ten przepis dostałam od mojej sąsiadki kiedy wspomniałam, że lubię ciasta z jabłkami i zjadłabym chętnie jakaś nowe.
Pierwsze co mnie zaintrygowało to fakt, że nie używamy tutaj żadnego proszku do pieczenia czy sody.
Ciasto składa się z naturalnych składników.
Sezon jabłkowo-szarlotkowy uważam za otwarty.

Składniki na ciasto:
240g mąki pszennej,
120g masła,
60g cukru,
kilka łyżek gorącej wody,
szczypta soli.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
120g cukru - ja używam brązowy (ale dodajemy wg uznania bo wiadomo jedne jabłka są kwaśne, drugie słodkie),
cynamon,
odrobinę wody do gotowania.

Sposób przygotowania.
Ciasto:
Z podanych wyżej składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 porcje (jedna musi być troszkę większa). Większą wylepiamy spód i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 15 minut.
Po upływie określonego czasu wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyć na spod przygotowaną masę z jabłek (opis poniżej). Z pozostałej części ciasta wyciąć (uformować) paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę na jabłkach.
Można dodatkowo posmarować kratkę rozbitym żółtkiem z łyżeczką wody.
Włożyć ponownie do piekarnika i piec przez godzinę.

Masa:
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i ugotować do miękkości z odrobiną wody. Pod koniec gotowania dodać pozostałe składniki.

Jeśli brakuje Wam jakiś akcesoriów domowych w tym między innymi kuchennych to zapraszam tu https://www.bellodecor.com.pl/silit



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...