Jestem małym łasuchem i bardzo lubię słodycze. Mój synek też uwielbia podjadać różnorakie słodkości, jeśli tylko mu na to pozwolę. Niestety w tych sklepowych jest mnóstwo niepotrzebnej chemii i sztucznych barwników. Warto zrobić w domu coś własnymi rękami, bo oprócz satysfakcji z tego, że zrobiliśmy coś sami to jeszcze wiemy co jemy.
My rodzice mamy wieczny niedoczas i zawsze nam się śpieszy, dlatego podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na krówki. Ten smakołyk bardzo dobrze pamiętam z czasów dzieciństwa, kiedy zaklejał mi całą buzię, ale dawał też dużo radości.
Składniki potrzebne do przygotowania krówek.
- 600 ml śmietanki 30%,
- 300 g cukru trzcinowego,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania zdrowych krówek.
Śmietankę, cukier i ziarenka wyciągnięte z laski wanilii umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu od 1 - 1,5 godziny często mieszając. Masa stopniowo będzie gęstnieć i zmieni kolor na brązowy. Będzie gotowa, kiedy wylana na zimny talerz wyciągnięty z lodówki zacznie tężeć.
Masę możemy umieścić w foremkach na praliny lub w wyłożonej folia spożywczą foremce poczekać aż stężeje.
I tak oto mamy własnoręcznie przygotowane krówki dla naszych domowników, chyba że postanowicie je zjeść gdzieś w ukryciu sami, bo naprawdę są smaczne.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia", możecie tam znaleźć naprawdę dużo bardzo ciekawych i nieskomplikowanych przepisów na chwilę słodkiej przyjemności.
Fajny przepis, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńŚwietny przepis , na pewno kiedyś je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne :)
UsuńTakie krówki to poezja! Najlepsze! Pamiętam jak mama nam takie robiła kiedy byliśmy mali.
OdpowiedzUsuń